Päivähoidon aloitus

Päivähoidon aloitus on merkittävä hetki lapsen ja koko perheen elämässä. Usein se herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä vanhemmissa. Lue Norlandia Päiväkotien pedagogisen johtajan Jonna Heikkilän artikkeli päivähoidon aloituksesta.

Vanhempien mielessä saattaa pyöriä paljon kysymyksiä ja epävarmuuttakin - onko lapseni sopivan ikäinen aloittamaan päiväkodissa, miten selviämme päivän erossa toisistamme, sopeutuuko lapsi päiväkotiin, saako hän ystäviä, mitä, jos lapsi on kovin itkuinen… Huolet ovat täysin ymmärrettäviä, siirtymä kotihoidosta päiväkotiin on iso muutos. Päiväkodin aikuisten tehtävänä on tehdä tuosta muutoksesta perheelle mahdollisimman turvallinen ja sujuva.

On tärkeää, että perhe käy tutustumassa uuteen tulevaan päiväkotiin jo ennen varsinaista hoidon aloitusta. Päiväkodin tilat ja ihmiset tulevat lapselle ja perheelle tutuksi. Tämä luo luottamusta sekä lapselle että vanhemmille. Ennen varsinaista hoidon aloitusta päiväkodissa voi käydä tutustumassa sillä tavoin kuin perheestä hyvältä tuntuu. Lapsen kanssa voi käydä leikkimässä päiväkodin pihalla ja sisällä. Lapsi saa tutustua uusiin aikuisiin ja ryhmänsä lapsiin yhdessä turvallisesti vanhempansa kanssa.

Päiväkodissa lapsen ja perheen vastaanottaa lapsen oman tulevan pienryhmän omahoitaja. Lapsi saa tutustua rauhassa ja luoda kiintymyssuhteen päiväkodissa ensin yhteen turvalliseen aikuiseen ja suunnata siitä vähitellen luomaan suhdetta ryhmän ja päiväkodin muihin aikuisiin. Omahoitaja voi käydä tutustumiskäynnillä myös lapsen kotona ennen hoidon aloitusta. Tutustumiskäynti on hyvä tapa luoda suhdetta lapseen ja perheeseen. Päiväkodin aikuinen näkee lapsen omassa tutussa kotiympäristössään.

Lähellä päivähoidon aloitusta on hyvä huolehtia, että lapsen elämässä ei tapahtuisi muita suuria muutoksia – tutut kodin rutiinit ja nukkumisjärjestelyt eivät muutu tai tutista tms. ei luovuta juuri ennen päiväkotiin tuloa. Lapsi tulee päiväkotiin omine tapoineen ja omana ainutlaatuisena itsenään. Omahoitaja käy perheen kanssa ennen hoidon aloitusta aloituskeskustelun, jossa käydään läpi lapsen tapoja ja tottumuksia. On tärkeää, että päiväkodissa tiedetään, mikä lasta lohduttaa, kun harmittaa, mikä lasta ilahduttaa, miten hän on tottunut nukahtamaan ja nukkumaan tai millaista yhteistyötä perhe odottaa päiväkodilta.

Päiväkodissa lapset toimivat omissa pienryhmissään yhdessä muiden lasten kanssa, mutta on paljon asioita, mitkä voidaan päiväkodissa toteuttaa samalla tavoin kuin kotona. Joskus ulkopäiväuniin tottuneelle pienelle lapselle voi olla kauhistus päiväkodin lepohetki ja uni ei meinaa sängyssä tulla. Tällöin voimme avuksi ottaa päiväkodin lepohuoneeseen lapselle omat tutut rattaat, joissa olo on turvallinen ja unet sujuvat.

Päiväkotiin on hyvä tuoda valokuvia lapsen perheenjäsenistä tai muista tärkeistä ihmisistä. Jos ikävä tulee, niitä voi katsoa ja jutella yhdessä omahoitajan kanssa. Näin autamme lasta pitämään yllä mielikuvaa läheisistään ja kannattelemme kiintymyssuhdetta omiin vanhempiin päiväkotipäivän ajan. Ikävöivälle, murheelliselle lapselle löytyy aina päiväkodista syli. Usein murheet tai ikävä helpottavat nopeasti ja lapsi lähtee leikkimään muiden lasten kanssa. Lapsen oma lelu tuo myös turvallisuutta aloitukseen. Oma lelu saa olla mukana arjessa joka päivä.

Päiväkodissa voidaan sopia, että vanhemmille soitetaan tai laitetaan viestiä päiväkotipäivän aikana, miten lapsen päivä sujuu. Päivähoidon alkaessa lapsi voi olla hetkellisesti entistä enemmän kiinni omissa vanhemmissaan tai tavallista itkuisempi tai kiukkuisempi – tämä on kuitenkin aivan normaalia ja menee usein ohi, kun lapsi sopeutuu päiväkotiinsa. Päiväkodin aikuiset välittävät ja pitävät huolen, että aloitus sujuu parhaalla mahdollisella tavalla ja että lapsi pääsee osaksi omaa ryhmäänsä ja kokee olevansa kiva kaveri, jonka seura ilahduttaa muita.